Vlaams regeerakkoord – Belangrijke rol voor VRT die “meer dan ooit moet focussen op haar publieke opdracht”

FacebookTwitterLinkedIn

Voor de nieuwe Vlaamse regering blijft er een belangrijke rol weggelegd voor de VRT. De openbare omroep moet een “duidelijke” opdracht krijgen en de VRT moet “terughoudend” zijn bij het sluiten van overeenkomsten met schermgezichten. De toekomstige regering wil in het Vlaamse medialandschap ook “een leefbaar model” voor de commerciële omroepen. Dat zijn enkele krachtlijnen in het luik “media” van het nieuwe Vlaamse regeerakkoord.

In het regeerakkoord staat dat de VRT “meer dan ooit moet focussen op haar publieke opdracht”. De openbare omroep krijgt daarvoor extra financiering. Een exact bedrag is nog niet bekend. De krachtlijnen zijn daarbij: een aanbod dat sterk inzet op maatschappelijke verbinding, impact en Vlaamse gemeenschapsvorming. De opdracht inzake “nieuws, informatie, educatie en een brede waaier aan Vlaamse cultuur en sport” blijft prioritair.

Verder focust het regeerakkoord voor de VRT op “kwaliteitsvolle ontspanning, levensbeschouwing en erediensten, een breed bereik van alle Vlaamse mediagebruikers, met specifieke aandacht voor kinderen en jongeren, ouderen, laaggeletterden, personen met een buitenlandse herkomst en mensen met een handicap”.

Nog volgens de Vlaamse regering moet de VRT “Vlaamse identiteit in al haar verscheidenheid” uitdragen en “het hoogste belang hechten aan de Nederlandse standaardtaal”.

Het thema “schermgezichten” krijgt een aparte paragraaf in het regeerakkoord. De nieuwe Vlaamse regering wil uitdrukkelijk dat de openbare omroep “terughoudendheid” aan de dag legt bij het sluiten van overeenkomsten met schermgezichten. “De VRT stelt zich eveneens marktconform en kostenbewust op. De VRT streeft ernaar dat schermgezichten de diversiteit van de Vlaamse gemeenschap uitstralen”, luidt het in het regeerakkoord.

De toekomstige Vlaamse regering hamert ook op het belang van samenwerking in het Vlaamse medialandschap. De regeringspartijen vragen aan de VRT, de commerciële mediagroepen en de adverteerders om de krachten te bundelen en nieuwe businessmodellen te ontwikkelen om commerciële inkomsten zo veel mogelijk in Vlaanderen te houden. De regering wil ook dat de openbare omroep samen met de private spelers de strijd aangaat tegen internationale platformen met content van eigen bodem.

In de voorlaatste paragraaf van het medialuik staat ook een verwijzing naar het actieplan “grensoverschrijdend gedrag in de mediasector”. De regering wil dat dat actieplan en het sociaal charter accuraat opgevolgd worden. Voor de nieuwe regering moet de VRT daarbij een “voorbeeldrol” opnemen.

In de nasleep van de zaak rond tv-maker Bart De Pauw kwam er in 2022 een actieplan tegen grensoverschrijdend gedrag in de Vlaamse mediasector. De Vlaamse mediaorganisaties werd gevraagd om het actieplan te onderschrijven, een vertrouwenspersoon aan te stellen en het aantal meldingen van grensoverschrijdend gedrag jaarlijks te rapporteren.

Bron: Belga.