Toewijzing krantendistributie: Bpost verwacht tegen eind mei een akkoord met de Franstalige uitgevers

FacebookTwitterLinkedIn

Chris Peeters, topman van bpost, verwacht dat het postbedrijf tegen eind deze maand een akkoord zal hebben gevonden met de Franstalige uitgevers over de krantenverdeling vanaf 1 juli.

Aan Vlaamse kant werd vorige week al een doorbraak bereikt. De CEO zei nog dat bpost alles in het werk stelt om het grootste deel van de volumes te houden waardoor een sociaal plan vermeden kan worden.

In het kader van het krantencontract met de Vlaamse uitgevers is overeengekomen dat bpost de volgende twee jaar 75 procent van het krantenvolume verdeelt. De activiteit verhuist begin volgend jaar naar dochterbedrijf AMP. Tot dan blijft bpost de krantenbedeling doen, al worden er wel enkele proefprojecten op poten gezet “zodat we klaar zijn voor de transfer op 1 januari 2025”, zei Peeters.

Hij meent dat de operatie in de huidige context en op basis van het aantal natuurlijke afvloeiingen – per jaar verlaten zo’n 1.000 voltijdsequivalenten het bedrijf wegens pensionering of om andere redenen – doorgevoerd kan worden zonder sociaal plan.

Aan Franstalige kant is na stakingsacties overeengekomen om geen transfer van de krantenbedeling te doen naar AMP. “We zijn op zoek naar een alternatief model en verwachten hierover tegen eind mei een oplossing”, zei Peeters.

Voor wat de verdeling van tijdschriften betreft, is er volgens de CEO “een positief vooruitzicht over de volumes die bij bpost zullen blijven”. De onderhandelingen met de uitgevers over de praktische details lopen nog.

Over de financiĆ«le impact van de nieuwe krantencontracten op de inkomsten van bpost wilde de topman nog niets kwijt. “Dat is voorbarig”, aldus Peeters. De tarieven voor de postbedeling wijzigen, maar voor de uitgevers is er tot 2026 voorzien in een fiscale compensatie. Peeters wees ook op mogelijke productiviteitswinsten. “Maar om de impact te becijferen, moeten we een volledig beeld hebben van de volumes, dus blijven we terughoudend.”

Ook over de impact van de staking eind april door de Franstalige vakbonden van bpost, kon de topman niets kwijt. Hij wees op de impact op korte termijn, waarbij brieven en pakjes zijn blijven liggen en dus moeten ingehaald worden, soms met een extra kost door de inzet van tijdelijk personeel. Daarnaast is er ook een impact op de langere termijn, waarbij klanten op zoek gingen naar een alternatieve oplossing wat dus resulteert in volumeverlies voor bpost. “Vraag is hoe lang dit duurt”.

Omdat de onderhandelingen met de Franstalige vakbonden over de toekomstige krantenverdeling binnen bpost niet opschieten, worden door de socialistische bond nieuwe acties niet uitgesloten.

Bron: Belga.