Toewijzing krantendistributie: De overheid herziet het mechanisme, maar de enveloppe blijft hetzelfde

FacebookTwitterLinkedIn

De federale regering heeft woensdag in een beperkte commissie overeenstemming bereikt over een herschikking, binnen de bestaande enveloppe, van de bepalingen die de steun aan de persdistributie organiseren. Het volgde op een voorstel dat dezelfde ochtend door de uitgevers was geformuleerd, waarmee het afstapte van het criterium van “witte gebieden” en een voorstel introduceerde voor prijzen die per regio verschillen. Eind vorig jaar besloot het team van De Croo een einde te maken aan het concessiesysteem voor deze verdeling, naar aanleiding van de controversiële uitkomsten van een aanbesteding.

Daarmee heeft de regering ook bezuinigingen doorgevoerd. De enveloppe van 125 miljoen euro is verlaagd. Voor de eerste zes maanden van het jaar zal bpost met 75 miljoen euro deze verdeling alsnog kunnen verzekeren. Vervolgens werd tot 2026 een bedrag van 50 miljoen euro per jaar gepland in de vorm van een belastingkrediet ter ondersteuning van de verspreiding van kranten en tijdschriften in dunbevolkte gebieden, de zogenaamde witte gebieden.

De formule bevredigde de persuitgevers niet (gezien de implementatieproblemen ervan) en de regering was verdeeld over de kwestie. Aan de Franstalige kant waren de PS en Ecolo van mening dat de financiële middelen verhoogd moesten worden om de pers te ondersteunen in een tijd waarin desinformatie een steeds ernstiger probleem is. Net als de andere partijen wilde de MR gevolg geven aan “legitieme opmerkingen van uitgevers” en de steun voor onafhankelijke boekverkopers behouden. De Open Vld wilde binnen de bestaande enveloppe blijven.

Er kon geen overeenstemming worden bereikt over een verhoging van het budget. Het voorstel van de uitgevers bleef daarmee binnen het bestaande kader. Er zijn drie categorieën gepland: regio’s met een bevolkingsdichtheid van minder dan 250 inwoners per vierkante kilometer zullen meer steun krijgen dan regio’s waarvan de dichtheid varieert tussen 250 en 5.000 inwoners per km², die op hun beurt meer steun krijgen dan regio’s met een dichtheid van meer dan 5.000 inwoners per km² die geen aanleiding geven tot een belastingkrediet. Een verdeling die de grenzen van Wallonië, Vlaanderen en Brussel volgt.

Het systeem zal werken op basis van distributiekosten. In 2024 en 2025 komt dit neer op een bedrag van 30 tot 79 cent per krant in Wallonië en 40 tot 57 cent in Vlaanderen.

“Mijn gevoeligheid in deze kwestie was algemeen bekend. We hebben veel gewerkt en zijn erin geslaagd een formule tot stand te brengen die aan de essentiële behoeften van de pers zou moeten voldoen. Ik ben zowel blij voor de werknemers in de sector als voor de kwaliteit van ons democratische debat”, benadrukte de minister van Economie, Pierre-Yves Dermagne.

Bron: Belga.